Psychologie voor leerlingen
Psychologielessen in de klas
Gezond eten en sporten zijn belangrijk. Dus besteden scholen steeds meer aandacht aan gezonde voeding en voldoende beweging op school. Maar psychische gezondheid en kennis over en inzicht in hoe mensen denken en handelen is minstens net zo belangrijk! Kennis van psychologie kan kinderen helpen het eigen gedrag én het gedrag van klasgenoten beter te begrijpen en er positiever mee om te gaan.
Hoewel een van de doelen in het basisonderwijs is dat de leerling leert zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen (kerndoel 34), is psychologie nog een onderbelicht onderwerp op scholen in Nederland. Daar breng ik graag verandering in!
Ik verzorg lessen psychologie voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat kan eenmalig een gastles zijn over een bepaald onderwerp, of een reeks van lessen. Afhankelijk van de vraag, de beschikbare tijd en het beschikbare budget stellen we in overleg een les of lesprogramma samen.
Voorbeelden van (deel)lessen en onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:
- Persoonlijkheid
- Gedrag (en beïnvloeding)
- Invloed van opvoeding (normen en waarden)
- Perceptie (welke bril heb jíj op?)
- De hersenen
- Het geheugen
- Intelligentie
- Emotie en omgaan met emoties
- Omgaan met stress
- Omgaan met problemen en gebeurtenissen
- Groepsprocessen
- Leiderschap
- Vooroordelen, stereotypering en discriminatie
- Ook kunnen we in overleg veel voorkomende ontwikkelingsproblemen en psychische klachten bespreken, zoals ticstoornissen, angst, somberheid, ADHD, autisme.
Niet alle onderwerpen zijn voor alle leeftijden even geschikt. We passen de lessen natuurlijk aan de leeftijd en het niveau aan.