Psychologie voor leerkrachten

Cursus Psychopathologie bij kinderen 

In iedere klas zitten statistisch gezien een of meerdere kinderen met psychische problemen. Deze problemen kunnen een reactie zijn op een recente gebeurtenis. Vaak zijn de problemen dan van voorbijgaande aard. Maar sommige psychische problemen duren langer. Een kind kan dan langere tijd meer teruggetrokken of juist meer aanwezig zijn. De emotionele of gedragsproblemen die gepaard gaan met de psychische problematiek kunnen dan invloed hebben op de leerprestaties van het kind en/of de sfeer in de klas. Hoe kun je als leerkracht tijdig herkennen dat er meer aan de hand is, en hoe kun je met deze kinderen en hun problematiek omgaan?

 

Inhoud

In de cursus Psychopathologie bespreken we de meest voorkomende psychische aandoeningen bij kinderen in de basisschoolleeftijd. We leggen per aandoening uit hoe vaak het voorkomt, waar het vandaan komt, wat de kenmerken zijn, en wat de do’s en don’ts in de omgang met het kind in de klas zijn.

Aandoeningen die aan bod komen zijn angststoornissen, stemmingsstoornissen, stress, psychosomatische stoornissen, eetstoornissen, ticstoornissen, autismespectrumstoornissen, aandachtsstoornissen, gedragsstoornissen en hechtingsproblematiek. Ook bespreken we de zogeheten KOPP/KVO-kinderen, ofwel kinderen van een ouder met psychische en verslavingsproblemen.

Er is ruimte voor het inbrengen en bespreken van casuïstiek van deelnemers.

Werkvorm

Kennisvermeerdering vanuit theorie, met vertaling naar de dagelijkse praktijk, bespreken van casuïstiek.

Resultaat

Leerkrachten kunnen psychische problematiek bij leerlingen tijdig herkennen en weten hoe hiermee om te gaan in de klas.

Doelgroep

Leerkrachten en intern begeleiders in het primair onderwijs.

 Literatuur

Deelnemers ontvangen een reader met informatie en artikelen.

Docent

Drs. Fieke de Leeuw, psycholoog en praktijkhouder Psychologie in de Klas

Aantal bijeenkomsten

10 bijeenkomsten van 2 uur op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur

Studiebelasting

20 lesuren

Cursusdata

Start eerstvolgende cursus: woensdag 4 september

Locatie

De Ring, Weegschaalstraat 3 te Eindhoven (bij in-company kan de training ook op een school of locatie naar keuze worden verzorgd)

Aanmelding

Meer weten of aanmelden? Mail naar info@psychologieindeklas.nl

Kosten

€ 695,-

Bovenstaande lessen zijn ook in-company te boeken (tegen aangepast tarief). Het programma kan dan ook aan specifieke wensen worden aangepast; heeft het team bijvoorbeeld net een workshop over autisme gevolgd, dan kan dat onderwerp uit de cursus worden gehaald (of vervangen worden door een ander onderwerp). Of heeft een school interesse in meerdere onderwerpen, maar niet in alles, dan is het mogelijk de cursus in overleg aan te passen. 

Workshop Persoonlijkheid (2 bijeenkomsten van 3 uur of 1 dag van 9:30 tot 16:00u)

  • Wat is persoonlijkheid?
  • Diagnostiek van persoonlijkheid
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • De rol van persoonlijkheid in de klas.

Cursus Sociale Psychologie

  • in ontwikkeling

Workshop Beren van de weg (2 dagdelen van 3 uur)

Sommige kinderen (en volwassenen!) zien makkelijk beren op de weg, waardoor ze sneller last van spanning of angst hebben dan andere kinderen. In deze workshop, gebaseerd op rationele effectiviteitstraining (RET) maakt u kennis met de relatie tussen gedachten, gevoelens en gedrag bij kinderen. U leert hoe u hen door vragen te stellen positiever naar situaties kunt laten kijken. Weg met die beren!

Deze workshop kan eventueel worden vervolgd door een individueel coachingstraject waarin aan de hand van eigen casuïstiek de RET-techniek verder geoefend wordt. Dit kan ook in kleine groepjes (maximaal vier deelnemers). 

Stress de Baas

Veel leerkrachten ervaren een hoge werkdruk: administratieve druk, toename van regelgeving, passend onderwijs, organisatieveranderingen, veeleisende ouders, kinderen die allemaal op hun eigen manier aandacht verdienen. Deze factoren kunnen, zeker als je zelf ook nog perfectionistisch bent en over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikt, makkelijk leiden tot stress. Prikkelbaarheid, cynisme, vermoeidheid, slecht slapen, concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn.

Hoe houdt u plezier in uw werk en voorkomt u een teveel stress?

In tien wekelijkse bijeenkomsten leren leerkrachten persoonlijke risicofactoren en risicosignalen van stress te (h)erkennen en aan te pakken. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld assertiviteit, relativeren, ontspanning, management van tijd en taken en omgaan met conflicten.

Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers per groep. Interesse of aanmelden? Stuur even een mail naar info@psychologieindeklas.nl, dan nemen we contact met u op.

Prijs is € 795,- voor 10 bijeenkomsten van 2 uur, inclusief cursusboek In spanning, aanpakken van stress op het werk. Deze cursus kan ook in company worden verzorgd (maximaal 10 deelnemers, prijs op aanvraag). 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven